Jyväskylän yliopiston Kauppakorkeakoulun Taloustutkijoiden kesäseminaarissa 6-7.6. oli jälleen kiinnostavia taloustieteen ajankohtaisia teemoja. Suosittua seminaaria on järjestetty vuodesta 1984 ja tänäkin vuonna parisataa talouden asiantuntijaa kokoontui kuuntelemaan luentoja, keskustelemaan ja verkottumaan.
Osallistuin Yrityshistoria –sessioon, jonka antina pari lukuvinkkiä kesälukemiseksi.
Yrityksiä, taloutta ja valtasuhteita tutkinut FT Sakari Siltala on tutkinut ja kirjoittanut A.Ahlström Oy:n pääjohtajana vuodet 1907-1931 toimineen Walter Ahlströmin elämästä. Siltalan kirjoittamassa Korkea Peli –kirjassa (2023) kerrotaan tämän luunkovan bisnesmiehen liiketoimista, jossa hän sekä voitti että hävisi. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen hän hankki useita teollisuuskiinteistöjä velkarahalla, joiden panttina oli koko yhtiön omaisuus. Ensimmäisen maailmansodan ja Suomen sisällissodan aikana alkanut inflaatio jatkui voimakkaana 1920-luvun alkuun, jonka ansiosta Ahlströmin lainoista leikkautui neljä viidesosaa. Yhtiö oli käynnistänyt lainarahalla useita rakennushankkeita ja sahojen varastot olivat täynnä lautatavaraa, joiden ansiosta yhtiö menestyi hyvin sodan jälkeisessä korkeasuhdanteessa. Walter Ahlströmin toimesta yhtiön toiminta laajeni sahateollisuudesta menestyväksi monialayritykseksi.
Sakari Siltalan erinomaisesti kirjoitettu teos kuvaa Walter Ahlströmiä myös ihmisenä. Hän oli taidetta rakastava mesenaatti, lahjakas pianisti ja tulisieluinen fennomaani, mutta Siltalan mukaan myös ”heikkohermoinen pessimisti”, epävakaa luonne ja murhayrityksestä selvinnyt suurherra.
Rohkeudesta uudistua liiketoimintaympäristön muuttuessa, kertoo FT Anitra Komulaisen Keskon 80-vuotista historiaa käsittelevä teos Rohkea kauppajätti (2023). Komulaisen tutkimuksen mukaan yksityisten kauppiaiden perustaman Keskon toiminta oli vuoteen 2005 asti menestyneempää kuin osuustoiminnallisten kilpailijoidensa. Komilaisen mukaan tämä perustui yksityisten kauppiaiden omistaman yhtiön parempaan kustannustietoisuuteen, tutkittuun tietoon ja rohkeuteen kokeilla uutta. Kesko hankki jo varhain ensimmäiset tiedonsiirtojärjestelemät ja ensimmäisen keskusvaraston vuonna 1960 sekä panosti vahvasti mainontaan – K-kaupan Väiski tunnettiin kaikkialla Suomessa ja Virossakin.
Virkistäviä lukuhetkiä!